midsommar

Publicerat: 2009-06-19 / 10:26:35
 hej idag är det ju midsommar med massor av mat och gott sällskap.Ska faktiskt åka till svärföräldrarna senare idag,ska äta massa mat och umgås.Mysigt. Tänkte visa er någora goda recept till kvällen.



                  Sill- och färskpotatissallad (till buffé)

INGREDIENSER Bufféportioner 6  
 

Potatis (färsk)

1,0 

kilo

Inlagd sill

175,0 

gram

Sockerärter

50,0 

gram

Rödlök

0,5 

st stor

Rucolasallat

25,0 

gram

Dill

0,5 

knippe

Olivolja

0,5 

dl

Citron

0,5 

styck

Salt & peppar





TILLAGNING
  1. Borsta potatisen ren och koka.
    Låt svalna.

  2. Skär sockeräter i tunna stavar.
    Skala, halvera och skiva löken.

  3. Blanda potatis, sill, sockerärter, rödlök och rucola i en stor bunke.

    Häll på olivoljan och pressa över citronjuice. Salta och peppra.

    Finhacka dill och strö över.
    Ställ svalt innan servering.

  Potatisgratäng


INGREDIENSER Antal portioner 6  
 

Vinterpotatis

1,2 

kilo

Gul lök

1,5 

styck

eller




Vitlök ?

3,0 

klyftor

Vispgrädde

4,5 

dl

Mjölk

4,5 

dl

Salt & peppar







Garneringsalternativ:


Hårdost (riven)

4,5 

dl



TILLAGNING
  1. Sätt ugnen på 200-225 grader.
    Skala och skiva potatis och lök.
    Om vitlök: finhacka den.
    Grovriv ost.

  2. Smöra en gratängform.
    Varva lök och potatis med lite ost, salt och peppar. Toppa med mer ost.
    Häll över grädden och ställ in i ugnen.

  3. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min.
    Tag ut formen och häll över mjölk.
    Grädda ytterligare 20-30 min, tills potatisen är mjuk och gratängen har fått en fin färg.

Variation
Variera med att blanda in strimlad skinka, kassler, korvskivor, svamp, färsk basilika etc. Byt ut lök mot purjolök. Vitlök gör gratängen fransk. Byt ut en del av potatisen mot palster­nacka, eller jordärskockor. Krydda med timjan.




Smörgåstårta med rostbiff, skinka och pastej



INGREDIENSER Antal portioner10 
 

Vitt matbröd

2,0 

st stora

Rostbiff (skivad)

500,0 

gram

Kokt skinka (skivad)

500,0 

gram

Leverpastej (bredbar)

500,0 

gram

Bacon

250,0 

gram

Majonnäs

1,0 

dl

Kapris

4,0 

msk

Pepparrot (nyriven)

4,0 

msk

Senap (fransk osötad)

4,0 

msk

Smör







Garnering:


Crème fraiche

4,0 

dl

Färskost (slät, naturell)

300,0 

gram

Tomater

2,0 

styck

Gurka

0,5 

skiva





TILLAGNING
  1. Knaperstek bacon och riv pepparrot.
    Skär brödet på längden och skär bort kanterna. Skiva tomater och gurka.

  2. Bygg upp i olika lager enligt följande:

    Bröd
    Leverpastej + stekt bacon
    Bröd + smör
    Skinka + senap
    Bröd + smör
    Kapris + majonnäs
    Rostbiff + pepparrot
    Bröd + smör (nederst)

    Tryck till brödet lätt med handen för varje lager som byggts upp.

  3. Blanda crème fraiche med smältost och smeta runt hela tårtan. Garnera med gurka och tomat.






Exotisk enkel fruktsallad



INGREDIENSER Antal portioner 4 
 

Melon

1,0 

styck

Ananas (färsk)

0,5 

styck

Papaya

0,5 

styck





Tillbehör:


Glass?



Sorbet?






TILLAGNING
  1. Skär bort skal på frukten. Dela och ta bort innanmätet på melon och papaya. Dela fruktköttet i ganska stora bitar.

  2. Blanda allt i en serveringsskål.

  3. Servera eventuellt med glass eller sorbet.


 

Välj ingredienser efter tillgång och säsong.









TREVLIG MIDSOMMAR UTAN ALKOHOL!


Nu ska jag göra iordning frukost hörs mer sen puss!


← Namn

← E-postadress (publiceras ej)

← URL/Bloggadress

Kommentar:


         Kom ihåg mig?