midsommar
Publicerat: 2009-06-19 / 10:26:35
hej idag är det ju midsommar med massor av mat och gott sällskap.Ska faktiskt åka till svärföräldrarna senare idag,ska äta massa mat och umgås.Mysigt. Tänkte visa er någora goda recept till kvällen.
Sill- och färskpotatissallad (till buffé)
TILLAGNING
Potatisgratäng
TILLAGNING
Smörgåstårta med rostbiff, skinka och pastej
TILLAGNING
Exotisk enkel fruktsallad
TILLAGNING
TREVLIG MIDSOMMAR UTAN ALKOHOL!
Nu ska jag göra iordning frukost hörs mer sen puss!
Sill- och färskpotatissallad (till buffé)
INGREDIENSER | Bufféportioner 6 | ||
1,0 | kilo |
| |
175,0 | gram |
| |
50,0 | gram |
| |
0,5 | st stor |
| |
25,0 | gram |
| |
0,5 | knippe |
| |
0,5 | dl |
| |
0,5 | styck |
| |
TILLAGNING
- Borsta potatisen ren och koka.
Låt svalna. - Skär sockeräter i tunna stavar.
Skala, halvera och skiva löken. - Blanda potatis, sill, sockerärter, rödlök och rucola i en stor bunke.
Häll på olivoljan och pressa över citronjuice. Salta och peppra.
Finhacka dill och strö över.
Ställ svalt innan servering.
Potatisgratäng
INGREDIENSER | Antal portioner 6 | ||
1,2 | kilo |
| |
1,5 | styck |
| |
eller | |||
3,0 | klyftor |
| |
4,5 | dl |
| |
4,5 | dl |
| |
| |||
Garneringsalternativ: | |||
4,5 | dl |
TILLAGNING
- Sätt ugnen på 200-225 grader.
Skala och skiva potatis och lök.
Om vitlök: finhacka den.
Grovriv ost. - Smöra en gratängform.
Varva lök och potatis med lite ost, salt och peppar. Toppa med mer ost.
Häll över grädden och ställ in i ugnen. - Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min.
Tag ut formen och häll över mjölk.
Grädda ytterligare 20-30 min, tills potatisen är mjuk och gratängen har fått en fin färg.
Variation
Variera med att blanda in strimlad skinka, kassler, korvskivor, svamp, färsk basilika etc. Byt ut lök mot purjolök. Vitlök gör gratängen fransk. Byt ut en del av potatisen mot palsternacka, eller jordärskockor. Krydda med timjan.
Smörgåstårta med rostbiff, skinka och pastej
INGREDIENSER | Antal portioner10 | ||
2,0 | st stora |
| |
500,0 | gram |
| |
500,0 | gram |
| |
500,0 | gram |
| |
250,0 | gram |
| |
1,0 | dl |
| |
4,0 | msk |
| |
4,0 | msk |
| |
4,0 | msk |
| |
| |||
Garnering: | |||
4,0 | dl |
| |
300,0 | gram |
| |
2,0 | styck |
| |
0,5 | skiva |
TILLAGNING
- Knaperstek bacon och riv pepparrot.
Skär brödet på längden och skär bort kanterna. Skiva tomater och gurka. - Bygg upp i olika lager enligt följande:
Bröd
Leverpastej + stekt bacon
Bröd + smör
Skinka + senap
Bröd + smör
Kapris + majonnäs
Rostbiff + pepparrot
Bröd + smör (nederst)
Tryck till brödet lätt med handen för varje lager som byggts upp. - Blanda crème fraiche med smältost och smeta runt hela tårtan. Garnera med gurka och tomat.
Exotisk enkel fruktsallad
INGREDIENSER | Antal portioner 4 | ||
1,0 | styck |
| |
0,5 | styck |
| |
0,5 | styck |
| |
Tillbehör: | |||
| |||
TILLAGNING
- Skär bort skal på frukten. Dela och ta bort innanmätet på melon och papaya. Dela fruktköttet i ganska stora bitar.
- Blanda allt i en serveringsskål.
- Servera eventuellt med glass eller sorbet.
Välj ingredienser efter tillgång och säsong.
TREVLIG MIDSOMMAR UTAN ALKOHOL!
Nu ska jag göra iordning frukost hörs mer sen puss!