matångesten

Publicerat: 2010-01-11 / 12:20:41

Jag kan lova att många av er har satt upp “ett hälsosamt liv” som nyårslöfte eller mål. Ett hälsosamt liv är jättebra men jag tror tyvärr att många är för mycket inriktade på att gå ner i vikt och jag vill att du ska tänka smartare nu de kommande veckorna så att du inte skapar en matångest som tar upp alla tankar och energi som du egentligen ska lägga på att göra roliga saker det här året. Eller hur?

Att leva hälsosamt och känna sig pigg och stark är jättebra men då handlar det om att träna och faktiskt äta en hel del. Hur tror ni att jag orkar leva som en duracellkanin? Jag äter! Men är hälsosamt lika med att dra ner på måltider, skippa frukosten och konstant tänka på vad du äter eller ska äta framöver. Då är det inte lika hälosamt längre och du skapar en väldigt destruktiv start på året som inte kommer vara hållbart.

Bestämmer du dig för att dra ner på maten slutar det ofta såhär:

1. Du skapar en matångest som kommer att leva konstant i huvudet. Du kommer hela tiden tänka på när du ska äta och vad du ska äta - Och må dåligt över det.

2. Har ångest och äter något som du har bestämt är “dumt” kommer de dåliga tankarna direkt till din kropp och du börjar hitta fel. Du trycker ner din självkänsla i botten.

3. När du inte äter orkar man inget och den lilla energi som finns kvar när du inte tänker på mat och vikt orkar inte ett liv med skola, jobb och umgås med familj/vänner.

Sedan brukar det dela upp sig i två olika vägar..

.. 4 Kroppen säger ifrån och du börjar äta igen. Men nu är det svårt att avgöra vad som är normalt och kroppen vill gärna trycka i sig allt möjligt och gärna onyttigt = Du går upp och väger mer än vad du gjorde från början.

.. 5 Du utvecklar anorexia eller bulimi vilket du kan dö av.

Det är inte värt att du börjar mixtra med måltider för att “gå ner i vikt” Du skapar bara ett helvete. Jag brukar säga “hellre en fattvalk eller två än ett rent helvete” och det stämmer. Känner du att du redan börjar skapa en matångest så är mitt bästa tips att ta sig ur det att äta regelbundet och äta något till om du är hungrig under dagen. Äter man regelbundet blir man sällan vrålhungrig och då trycker man aldrig i sig en massa man som sedan skapar en ångest. Och det är ofta när man antingen är supermätt eller vrålhungrig som ångesten kommer fram och vill jävlas. Stå upp för dig själv och din kropp och låt nyårslöftet bli ett mål där du ska ta hand om dig och träna och äta rätt - och ofta. När du klarar det har du energ in att kunna gå hur långt som helst i livet.



källa: http//www.blondinbella.se



← Namn

← E-postadress (publiceras ej)

← URL/Bloggadress

Kommentar:


         Kom ihåg mig?